izrada web stranice i dizajn-zzjzpgz-pocetna

Izrada i dizajn nove web stranice Zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Nova moderna web stranica Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ugledala je svjetlo dana. Osim prezentacijskog dijela web stranice naš tim imao je zadatak isprogramirati i napraviti dizajn novog modula za prikaz kvalitete zraka.

Zadatak i izazovi projekta

Web stranice Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije sadrže veliku količinu podataka i sadržaja te prilično kompleksnu strukturu. Svaki klijent ima svoje specifične zahtjeve i potrebe koji proizlaze iz različitih faktora; trenutnih mogućnosti klijenta, tržišnih zahtjeva te razumijavanju tržišta i tehnologija. Kod izrade i dizajna web stranice ove veličine potrebno je paziti na cijeli niz faktora koji se obično ne susreću u manjim projektima.

Preglednost i jednostavnost navigacije i sadržaja

Web stranica je živi organizam i s vremenom se često dogodi, posebno kod sadržajno velikih, da postane nepregledna, zagušena sadržajem te da se korisnici, a često i sami djelatnici teško snalaze. To je posebno bilo izraženo na starom webu Zavoda za javno zdravstvo PGŽ te je prvi zadatak bio da navigacija i struktura web stranice bude pregledna i jednostavna. Upotrebom mega izbornika te preslagivanjem sadržaja nova web stranica je osim modernog dizajna postigla upravo to.

izrada web stranice i dizajn zzjzpgz izbornik

Moderan i prozračan web dizajn

Motivi posjete web stranici Zavoda za javno zdravstvo PGŽ su u prvom redu informacije što je djelomično definiralo vizualni dio koji je morao biti privlačan, jasne strukture i navigacije, no nikako previše usmjeren na fotografije.

Održavanje sadržaja od strane djelatnika Zavoda

Jedan od zahtjeva odnosio se na potrebu da sami djelatnici Zavoda ažuriraju budući sadržaj ne samo novosti i obavijesti već i gotovo cjelokupni sadržaj web stranice. Bilo je potrebno sve napraviti da održavanje sadržaja bude jednostavno, a da urednici sadržaja ne mogu utjecati na dizajn i funkcionalnosti web stranice.

izrada web stranice i dizajn zzjzpgz sadrzaj

Stari sadržaj web stranice i prilika

S obzirom na trenutnu situaciju i opterećenost poslom odlučeno je od strane Zavoda da se u prvom koraku sadržaj sa stare web stranice prebaci na novu web stranicu uz ažuriranje i revidiranje dijela koji se odnosi na usluge Zavoda. U tom dijelu leži i najveća prilika za buduća poboljšanja i nadogradnje web stranice Zavoda. Naša sugestija bila bi da se prodajno optimiziraju svi tekstovi vezano za usluge, ali i značano poboljšaju svi ostali tekstovi na web stranici.

Razvoj i dizajn Modula za kvalitetu zraka

Podaci o kvaliteti zraka u Primorsko-goranskoj županiji pristižu na centralni server sa desetak mjernih postaja. Naš zadatak bio je isprogramirati i dizajnirati poseban modul koji će prikazati prikupljene podatke o kvaliteti zraka te omogućiti korisnicima pregled i grafički prikaz navedenih podataka po raznim kriterijima. Osim prikaza na karti i u obliku grafikona napravljena je “animacija” podataka na karti u zadanom vremenskom periodu. Također vodilo se računa i o budućim nadogradnjama sustava te lakoći održavanja.

izrada web stranice i dizajn zzjzpgz kvaliteta zraka

Dobra komunikacija je ključ

Komunikacija i organizacija posla te međusobno povjerenje u ovakvom tipu projekta koji uključuje puno ljudi, raznih odjela i viđenja je uvijek ključna. Moramo ovdje zahvaliti svim djelatnicima i upravi Zavoda za javno zdravstvo PGŽ koji su bili uključeni u izradu nove web stranice, a posebno Davoru i Ivani na odličnoj suradnji.