Prodajna optimizacija web stranice ili kako pretvoriti žabu u princa

Prodajna optimizacija web stranice - CRO

Vlasnici web stranica i web shopova često plaćaju visoku cijenu propuštenih prodajnih prilika. Na primjer, gubitak samo jednog kupca dnevno koji bi na vašem webu potrošio 100 kuna, na godišnjoj razini znači gubitak prihoda od 36.000 kuna. Za vaše proizvode i usluge matematiku možete lako napraviti sami. Rješenje je prodajna optimizacija web stranice (conversion rate optimisation) koja se po rezultatima često može usporediti s magičnim štapićem. Dobivena formula optimizacije jedinstvena je za svaku web stranicu i tvrtku. Pogledajmo zajedno o čemu se radi i jeste li spremni za ovaj korak naprijed u vašem digitalnom poslovanju.

Što je zapravo prodajna optimizacija (CRO – optimizacija stope konverzija) web stranice?

Prodajna optimizacija web stranice CRO (conversion rate optimization) obuhvaća cijeli niz tehnika, metoda i analiza iz raznih područja kojima se poboljšavaju svi elementi web stranice s krajnjim ciljem povećanja prodaje. U prodajnu optimizaciju web stranice spada i SEO, UX, UI i vjerojatno sve što se ikada čuli, a da ima veze s optimizacijom web stranice.

SEO optimizacija za tražilice za koju je većina čula sama po sebi je jako široko područje, obično puno šire nego što prosječni vlasnik web stranice misli. Ključno je zapravo razumjeti da takvu sveobuhvatnu analizu i optimizaciju web stranice mogu kvalitetno raditi samo oni koji imaju znanja i iskustva iz više područja; tehnička znanja, SEO, web dizajn, UI, UX, poznavanje psihologije prodaje, razumijevanje biznisa i poslovnih modela itd.

Što obuhvaća prodajna optimizacija web stranice?

Ovisno o rezultatu analize, optimizacija može ići u smjeru manjih promjena određenih elemenata na stranici ili njihovih pozicija, izmjene naslova, tekstova i drugog sadržaja, kreiranje dodatnog novog sadržaja (stranica, postova), promjene dizajna (boja, fontova). No, analiza može pokazati i da je potreban kompletan redizajn web stranice ili čak zaokret u poslovnom modelu.

Ukratko, cilj prodajne optimizacije je otklanjanje svih vidljivih i nevidljivih prepreka za kupnju. Cilj je postići lakoću čitanja, pregledavanja weba i kupnje.

Nekoliko primjera prodajne optimizacije iz naše prakse

Analizom web stranice i poslovnog modela klijenta je utvrđeno da, uz sva potrebna poboljšanja u domeni SEO, dizajna i sadržaja na web stranici, klijent mora donijeti i jednu poslovnu odluku. Naime, anketiranjem njegovih kupaca doznali smo da bi htjeli mogućnost plaćanja usluge u više obroka, što do tada nije bilo moguće. Prilično visoka cijena usluge stvarala je prepreku za kupnju. U razgovoru smo saznali da vlasnik ima osobni animozitet prema karticama i kartičnom plaćanju te je pod svaku cijenu izbjegavao uvođenje kartica. Navedena promjena kao i potpuno redizajnirani web rezultirao je značajnim povećanjem prodaje i vidljivosti tvrtke. 

U drugom slučaju, na radionici organiziranoj za vlasnika i djelatnike turističke tvrtke, radili smo na definiranju ciljnih skupina kupaca kako bi dobili jasniju sliku njihove motivacije za kupnju tj. booking. Ta saznanja utjecala su na dizajn i sadržaj web stranice kao i na raspored informacija na webu. Redizajn je značajno poboljšao korisničko iskustvo, a time i prodaju. Dodatni benefiti procesa bili su jasnoća i nova saznanja djelatnika u prodaji koja su mogli primjeniti u direktnoj komunikaciji s gostima kao i u pripremi ostalih marketinških materijala.

Još jedan jednostavniji, ali veoma zanimljiv primjer je klijent (mala obiteljska tvrtka) koji je došao sa gotovim SEO auditom i željom da se napisano provede tehnički u djelo. Analizom SEO audita utvrđeno je da ima prostora za dodatnu optimizaciju i da postojećim SEO auditom nije obuhvaćeno sve, a neke dijelove audita treba izmijeniti. Napravljena je SEO optimizacija, re-dizajn dijela sadržaja, kreirane su nove stranice usluga te tehnička optimizacija web stranice. Rezultat je bio vidljiv iznenađujuće brzo; za tri dana skok sa četvrte strane Google pretrage na prvo mjesto! Ne treba posebno naglašavati što “biti prvi na Googlu” znači za prodaju.

Web forenzika kao preduvjet prodajne optimizacije web stranice

U Savjetniku smo CRO podijelili u dvije faze te uslugu analize i prijedloga rješenja optimizacije web stranice nazvali Web forenzika. Drugi dio, implementaciju prijedloga i rješenja dobivenih Web forenzikom ostavljamo na izbor klijentu. Sve možemo odraditi mi ili klijent s dobivenom dokumentacijom može implementaciju prepustiti svom timu ili drugim developerima po svom izboru. 

Za koga prodajna optimizacija donosi najbolje rezultate?

Prodajno-tehnička optimizacija web stranice najbolje rezultate donosi kada postoji spremnost na promjene i eventualno potrebne zaokrete kako na web stranici, tako i na drugim digitalnim kanalima i u poslovanju općenito. 

Kontaktirajte nas ako želite prodajno i tehnički poboljšati svoju postojeću web stranicu ili trebate izradu nove.

Sadržaj

Pretplatite se na naš Newsletter

Relevantni sadržaj najviše 1x mjesečno

Ako vam je članak zanimljiv možete ga podijeliti na društvenim mrežama